Avelsdjur

Avelsdjur

Anledningen till att det blev just gutefår var att jag värnar om gamla lantraser och tycker att de har en given plats inom KRAV-produktionen. Dessutom är de ju så vackra och trevliga och har alldeles utmärkta ”handtag” i form av horn när man ska hantera dem.

Gutefåren har en stor fördel och det är att de lammar själva med få komplikationer och är mycket bra mödrar. Det är en härdig ras och vikten i avelsarbetet läggs vid att bevara alla dess goda egenskaper. Gutefåren är mycket påhittiga och företagsamma de är dessutom viga och atletiska. De hoppar utan vidare 1.20 utan sats (även i högdräktigt tillstånd) och kan ta sig över 1.50 med sats och lite klättring. De är mycket målmedvetna och har de väl bestämt sig för något är det svårt att hindra dem.

avel1

avel2

avel3

avel4

Det en hel del att ta hänsyn till när man skall behålla tacklamm för avel.
Lammet skall ha växt bra och ha en proportionerlig kropp och korrekta ben, klövarna skall vara normala, hornställningen skall vara korrekt, svansen skall vara kort, tänder och juver skall vara normala, modern skall ha varit en god ”guterepresentant” och produktiv tacka med okomplicerade lamningar och gärna många tvillingfödslar.
Jag vill dessutom gärna att hon själv är tvillingfödd och att hon har en syster hellre än en bror.
Som ni förstår är det inte alla tacklamm som kommer igenom nålsögat men jag tror att man har igen sin noggrannhet i längden. När de lammen som har passerat nålsögat är utvalda händer det då och då att jag också behåller något tacklamm med hjärtat d.v.s. hon är inte helt korrekta men jag har fäst mig vid henne av en eller annan anledning, (hennes lamm blir som ni förstår inte avelsdjur), men jag måste göra så för att må bra själv.

Jag mönstrar dessutom alla lamm från och med år 2006 vilket innebär att alla lamm får ett index. Vid 110 dagars ålder vägs alla lamm och en godkänd mönstrare bedömmer lammets bog, rygg och lår enligt EUROP-klassningen. De siffrorna man får där läggs samman med moderns produktion de två senaste åren och lammets tillväxt och så räknas det ut en totalsiffra. Är den högre än 100 är lammet över medel och följaktligen en besättningsförbättrare förutsatt att allt annat också är OK.
Jag lägger dessutom stor vikt vid temperamentet.
Det skall vara lugna, trevliga djur.

avel5