Studiebesök

Studiebesök

studie1

Djambo och Nanook i lektagen

Välkomna på studiebesök i Ecco´s kungarike

Ecco är namnet på min maremmahund som bor hos fåren och vaktar flocken. Han ser ut som en isbjörn. Maremmano abruzzese är en italiensk fårvaktarras med anor från 100 år f. Kr. De är stora, vita och lurviga och slåss mot både björn och varg om deras flock är hotad.

Baggarna i flocken heter Gunvald och Beck, Brett Sinclaire och Danny Wilde, sist och just nu minst är Harry Callaghan. Det är fem mycket stiliga herrar.

Tackorna heter Hedvig, Lena, Birgitta, Siri ……osv. Alla tvåhundratjugo har nämligen namn och stamtavlor i många led. Mitt namnförråd börjar sina så även här är förslag välkomna. Det skall vara vanliga flicknamn typ sådana som finns i almanackan. Gärna gammalmodiga.

studie2

Beroende på årstid kan man klappa lamm och kanske även få vara med om naturens under, en lamning.

Det blir möjlighet att klippa får för de som vill. Man kan få ull med sig hem och tova av.
Jag berättar om hur djuren kommunicerar med varandra t.ex. ”rymningsbäandet”, tandgnisslandet, stampandet med frambenen och mycket annat.

Vi pratar även om KRAV och vilka regler som gäller för att man skall få kalla sig KRAV-uppfödare.
Jag berättar vad djuren äter olika tider på året och vad man skall tänka på i det dagliga umgänget för att allt skall gå så lugnt och harmoniskt till som möjligt. Det blir en hel del berättelser om olika händelser som belyser att vi har mycket gemensamt med djuren (även om vi inte alltid tror det). Får är mycket smartare än vad deras rykte gör gällande. Tackorna är mycket påhittiga när det gäller att ordna det på bästa sätt för sina lamm.

Det har blivit ändrade förhållanden för mig och mina djur så vi har inte längre möjlighet att ta emot studiebesök.

Viltspårchampion - Stenänga Gintza Dahabu

studie3

I dagligt tal Elliott. Efternamnet Lindblom kom till eftersom han fick ett lindblomsgrönt halsband när han föddes. När han flyttade till oss hade vi inte kommit på något bra namn så vi kallade honom Herr Lindblom. Elliott arbetar som trivselspridare på gården.

 Designer Elliott Lindblom:

 

studie4

Redan 5 veckor gammal började han designa väskor. Han tar lite hjälp av sin bror Danganjo. Dahabu betyder guld och Danganjo betyder trollkonstnär.

Elliott Lindblom fotomodell:

studie5

 

studie6

Elliott Lindblom vallhund:

Vid 6 veckors ålder behöver han lite coaching av matte men redan vid tre månader är han en proffesionell modell som ligger stilla tills fotografen är nöjd med bilden.

studie7

studie8

Bor man på en fårgård måste man ju prova på att valla får. Gutetackor är ju erkänt tuffa och svårvallade så hur han är försökte ville de inte flytta på sig. De verkade mest nyfikna på vad han var för en liten figur.

studie9

studie10

Två veckor senare fick vi (kanske mest jag) i uppdrag att flytta en flock gotlandstackor bort från en grind. Elliott började med att prata med två av tackorna (precis som den lilla film-grisen Babe som skulle bli vallhund). Det var 300 tackor i flocken men Elliott skred till verket med en beundransvärd målmedvetenhet. Med hög svans och stål i blicken lyckades denna tre månader gamla Ridgeback-valp flytta alla dessa tackor. På sista bilden står han och kollar så att alla säkert är på väg bort. Vi som bevittnade det hela var djupt imponerade.

studie11

studie12

Elliott Lindblom byggnadsinspektör:

Han är en mycket noggrann inspektör. Först inspekterar han själva trädecket och sedan inspekterar han underarbetet. Vi hade aldrig klarat att installera vår badtunna utan hans experthjälp. Badtunnan skulle ju sänkas ner i marken och hålet under det gröna locket är 1 meter djupt, han balanserade glatt omkring även på de smala reglarna.

studie13

studie14

Elliott Lindblom verktygsansvarig:

Alla verktyg som hamnade i gräset under bygget av badtunnan plockade han genast upp.

studie15

studie16

Elliott Lindblom metallarbetare:


studie17

Elliott Lindblom sömnforskare:

Vila och sömn har alltid varit viktigt för Elliott. En stunds mys i husses knä är ju alltid trevligt. Det går naturligtvis alldeles utmärkt att sova i en av våra 6!!! Bia-bäddar också.

studie18

studie19

studie20

Elliott Lindblom detektiv:

En duktig detektiv måste kunna förfölja någon utan att bli upptäckt. Elliott har en hel del att lära på den punkten, Oliver upptäcker honom direkt och är inte speciellt road av leken. Elliott försöker göra sig osynlig genom att titta bort (ser inte jag Oliver ser inte han mig).

studie21

studie22

Elliott Lindblom störnings-jour:

studie23

 

Elliott Lindblom fritidspedagog:

studie24

 

studie25

Han lekte mycket med Ami innan hon flyttade upp till fåren.

studie26

studie27

Han var även en stor trygghet för Ymer den första tiden.

studie28

studie29

Elliott Lindblom möbelkonstuktör:

Här provsitter han sin senaste modell, den svarta skinnsoffan Oliver. Han provsitter noga, det är ju viktigt att soffan är bekväm. Denna modellen har dessutom inbyggd värme vilket är guld värt för en frusen Ridgeback.

studie30

studie31

Elliott Lindblom lokalvårdare:

Elliott är mycket flitig med dammvippan vilket betyder att vi med jämna mellanrum måste köpa nya.

studie32

studie33

Elliott Lindblom yogainstruktör:

studie34

Elliott Lindblom diplomat:

Som diplomat måste man kunna umgås artigt med olika personligheter. Elliott behärskar detta med glans. I ärlighetens namn är det Måns som har uppfostrat honom i kattvett och etikett. Det har tagit många månader att få denna spralliga hund att uppträda lugnt och behärskat i katt-sammanhang. Måns har haft en ängels tålamod och aldrig någonsin visat en klo utan bara delat ut klolösa lavetter och blängt när Elliott busat.

studie35

studie36

Elliott Lindblom bergsklättrare:

Elliott hade gärna klättrat högre om han fått för matte. Jag tyckte att 2,5 meter var högt nog. Halmbalar är ju inte väldens stabilaste klättrings-material.

studie37

studie38

Elliott Lindblom strateg:

Jag försökte placera de båda herrarna sida vid sida men det gick minsann inte. De skulle ligga ända mot ända. Egentligen har de helt rätt för bagglamm är inte till att lite på. De kan mycket väl få för sig att stånga hundarna när de minst anar det.

studie39

Elliott Lindblom kramkonsulent:

Elliott är familjens kram-expert. Här visar han tillsammans med Maria Lundbäck hur det går till. Maria kom tillsammans med Per-Erik och beauceronerna Satchmo´s Chanel och Satchmo´s Rifi och hälsade på i somras. Chanel hade nämligen uttalat önskemål om ett lammskinn att ligga på och som de lyhörda hundägarna Maria och Per-Erik är så blev det en tur till Skåne och inköp av lammskinn hos oss.

studie40

studie41

Elliott Lindblom mästare i kliande:

Det första Elliott gör när han släpps ut på morgonen är att gå till sin klibuske. Han kliar sig både länge och väl. Ryggen på en gren och både höger och vänster sida klias mot stammen. Hela proceduren tar ett par minuter och när han kommer ut har han fullt med barr i pälsen och ser helt salig ut.

studie42

studie43Foto Per Erik Granskär

studie44