Fårmors Rehab

Fårmors Rehab

rehab1Charlie Chaplin

Rehaben startade som ett pilotprojekt våren 2008 tillsammans med LRF, Region Skåne och Vårdcentralen i Skurup.

Vi tar emot patienter med t.ex utmattningssyndrom, långvarig smärta och depressioner.

Vi hjälper även till med arbetsträning och rådgivning för att komma igång efter långvarig sjukskrivning.

rehab2

rehab3

Tillsammans följer vi får-året och naturens skiftningar.

Vi arbetar efter var och ens förmåga och i lugn takt.

Tackorna är lugna, vänliga och nyfikna.

Hundarna är lydiga, keliga och fulla av upptåg.

rehab4Cisca, Elliott och Oliver

På våren föds lammen och vi matar med nappflaska, öronmärker, väger och pysslar om de små liven och deras mödrar. Vi bär mat och vatten till tackorna. Vi halmar i deras boxar. Vi får vara med om lamningar, adoptioner och kidnappningar. Vi lägger mycket tid på att bara studera djuren för att se att de små familjerna fungerar.

På sommaren klipps alla tackor med handsax eftersom det inte finns någon el på gården. Vi lagar staket och bygger nya hagar. Vi bygger foderbord och foderkar. Vi är ute och njuter av lärkor och storkar, glador och ormvråkar.

På sensommaren skiljer vi lammen från tackorna. Tackorna vallas till sommarhagen på Rommelåsens sluttningar för att vila inför höstens betäckningar. De dagliga kontrollerna av tackorna innebär vandringar i denna bedövande vackra hage med milsvid utsikt. Vi klipper klövar och hullbedömmer. Kollar juver och tänder. Vi njuter av trandansen i skyn när de flyttar till varmare breddgrader.

På hösten vägs alla lamm en gång i veckan och vi utfodrar dem med pellets och ser till att de har det bra. Vi väljer även ut blivande avelsdjur som skall säljas eller ingå i min flock. Vi ser över alla staket inför vintern. Bygger om i stallet så att tackorna kan skula under vintermånaderna.

På senhösten/vintern delar vi upp tackorna i olika betäckningsgrupper där gårdens 5 baggar får ”sina” tackor. Djuren går i 5 olika hagar fram till den 23 december då alla djuren åter blir en stor flock fram till lamningen i april.

På vintern halmar vi i fårhuset till tackorna, fyller på vatten och ger dem ensilage. Vi tittar över klövarna så de är i bra skick inför högdräktigheten.

Tidig vår bygger vi om i stallet inför lamningen. Vi ställer iordning individuella lammboxar till tackorna och bygger lite större boxar till de större grupperna av tackor och lamm.

Hela året går vi promenader i den vackra Vomb-skogen. Den är 4 x 4km så det är mycket att utforska. I skogen har vi sällskap av både rådjur, dovhjort och kronhjort. Vi tar med oss hundarna och bara njuter. Gynnsamma år hittar vi mycket svamp och skogshallon.

Var och en deltager efter ork, intresse och dagsform.

rehab5

rehab6

rehab7

I augusti vallas tackorna till sommarbetet på Rommelåsens sluttningar.

rehab8Oliver tar ett uppfriskande bad.