Korad Satchmo’s Oliver

Korad Satchmo´s Oliver

IMG_0495HH

Oliver föddes i maj år 2000 som en av 9 syskon. Rasen heter Beauceron och är en fransk vall-, vakt-, och brukshundras. Oliver är 67 cm i mankhöjd och väger 40kg.

Oliver är korad med 188 poäng, har blivit BIR på Sofiero och erhållit titeln Recommande på Frankrikes stora nationella utställning.

Oliver är social, öppen och glad. Han är snäll mot andra hundar även hanar och Måns bäste vän. Varje gång Oliver lägger sig för att vila kommer Måns och lägger sig bredvid.

oliver2

oliver3

Vallning av gutefår kräver en duktig hund med stor pondus. Gutarna är tuffa och obstinata och ifrågasätter hunden i alla lägen. En av tackorna går ur flocken och utmanar hunden. Oliver vallar lugnt och bestämt tillbaka henne igen.

oliver4

oliver5

Han hinner bara mota in henne i flocken när nästa tacka utmanar honom. Med tålamod och målmedvetenhet får han till sist alla tackorna och lammen att gå in i fållan för att bli klippta. Gutetackorna är ju extra tuffa när de har sina lamm att försvara.

oliver6

oliver7

Olivers paradnummer är att hålla bort djuren när jag går in med kraftfoder eller kör in med ensilagebal på traktorn. Han har hittat ett eget sätt att göra detta på. Det går inte att samla djuren i en stor flock och ligga och vakta utan man måste komma travande eller galopperande från en bit bort. Oliver samlar dem, han ställer ofta djuren 50-75 meter bort annars är det svårt att hålla dem stången. Sedan lämnar han dem och kommer till mig. När något djur rör sig i vår riktning travar han bort och föser in det i flocken igen. Han kommer ner till mig igen. Det blir mycket travande fram och tillbaka men det fungerar till 100%.

oliver8

oliver9

Här skall han hålla bort 240 hungriga lamm medan jag kör in med rullebör och kraftfoder. Lammen är inte så tuffa som tackorna så det räcker att han travar mot dem så vänder de och går iväg. Han har lite hjälp av en trött Ymer som hjälpt honom i 30 minuter med att valla bort flock efter flock som ville komma till mig och äta kraftfoder. När han ser att lammen rakt framför honom har förstått budskapet och lugnt skrittar bort tar han sig an den lilla gruppen till vänster. Ymer är genast med på noterna och svänger också vänster.

oliver10

oliver11

 

Den här typen av vallning tycker jag är så fantastisk. Hunden jobbar helt självständigt och jag kan helt ägna mig åt mitt jobb. Jag sätter igång Oliver med två smackningar eller två handklappningar och sedan jobbar han tills jag säger till att det är slut. Det kan ta tio minuter eller en timme det har ingen betydelse för honom han bara jobbar på och njuter av varje minut. Han vallar så lugnt att djuren bara skrittar iväg och det är ju så det skall gå till. Det är ju dessutom så att han får inte misslyckas för då sker det katastrofer. Kommer lammen innan det är påfyllt med kraftfoder överallt kan de klämma varandra i sin iver att komma åt godsakerna.